Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održana gastro manifestacija...

Dana 28. srpnja 2021. godine u Cirolu u Puli održana je gastro manifestacija „Nove vrste, novi recepti“ kao dio projekta Partnerstva između znanstvenika i ribara koji se provodi na našem fakultetu. Jedna od svrha projekta jest poticanje konzumacije i izlova novopridošlih vrsta riba i rakova među lokalnim stanovništvom. Obzirom da su novopridošle vrste riba i rakova sve češće u ribarskim lovinama, a lokalnom stanovništvu i ribarima su relativno nepoznate te samim time nemaju komercijalni značaj, ovim se događajem željelo skrenuti pozornost na potencijal uvrštavanja ovih vrsta u svakodnevnu prehranu i ugostiteljsku ponudu.

U sklopu manifestacije, predstavljena je i Mala morska kuharica koja je osim u tiskanom izdanju, dostupna online u obliku kratkih video recepata te Vodič za prepoznavanja novopridošlih vrsta riba i rakova namijenjen široj populaciji.

Manifestaciji su prisustvovali djelatnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, članovi istarskih LAGUR-a, djelatnici JU Kamenjak, JU Natura Histrica i JU NP Brijuni, predstavnici WWF-a, djelatnici Aquariuma Pula, djelatnici Ministarstva poljoprivrede uprave ribarstva, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, predstavnici jedinica lokalnih samouprava s područja IŽ te turističkih zajednica s područja IŽ, ribari, ugostitelji i mnogi drugi.

Nakon okupljanja uzvanika, uslijedila je uvodna riječi dekanice doc.dr.sc. Emine Pustijanac koja je zaželjela dobrodošlicu svim uzvanicima. Voditelj projekta Neven Iveša, dipl.ing.biol. predstavio je projekt u sklopu kojega je nastala Mala morska kuharica i Vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta riba i rakova te se zahvalio svima koji su trudom i radom doprinijeli realizaciji ove manifestacije i cijelog projekta.

Netom nakon kratkog govora, uslijedilo je degustiranje recepata spravljenih od novopridošlih vrsta riba- škarama i strijelke skakuše. Uzvanici su imali priliku probati tri različita jela koja je za ovu priliku osmislio kuharski tim Pulskog street food-a Hook&Cook.

Ovaj događaj sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Popis obavijesti