Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zašto odabrati studijski program Znanost o moru?

Mora i oceani ključni su za život na Zemlji. Oni kontroliraju klimu, sudjeluju u biogeokemijskim ciklusima i protoku energije u biosferi, predstavljaju izvor hrane i brojnih resursa te su značajni za promet i turizam. Naš prekomjerni pritisak na svjetska mora, obalni razvoj i klimatske promjene ugrozili su bioraznolikost i stabilnost brojnih morskih ekosustava, uključujući Jadran.

Za razumijevanje složenih procesa u morima i iznalaženje novih, održivih pristupa u njihovom korištenju i očuvanju potrebni su stručnjaci s drugačijim, interdisciplinarnim znanjima. Objedinjujući oceanografiju, biologiju mora, biotehnologiju te zaštitu i upravljanju morskim ekosustavima takve stručnjake školuje naš preddiplomski sveučilišni program Znanost o moru, jedinstveni takav studij u širem sveučilišnom okruženju.

Zanima vas biologija mora i kako funkcioniraju morski ekosustavi? Brine vas budućnost našeg Plavog planeta i želite pomoći? Pridružite nam se: studirajte Znanost o moru – neka istraživanja i zaštita mora budu vaš poziv!

 • Studij u malim skupinama
 • Interaktivna nastava
 • Vrhunski tim predavača i znanstvenika
 • Laboratorijske i terenske vježbe
 • Stjecanje teoretskih i praktičnih znanja
 • Uključenost studenata u istraživanja
 • Mogućnost međunarodne studentske razmjene putem ERASMUS programa
 • Studij u ugodnom mediteranskom okružju, s brojnim društvenim događanjima

 

Iskustva naših studenata…

 

 

 

 

Kome je namijenjen studijski program Znanost o moru?

Ako vas zanima:

 • oceanografija i želite razumjeti procese u morskim ekosustavima,
 • biologija mora i raznolikost života u moru,
 • kako mora i oceani utječu i oblikuju život na Zemlji,
 • status morskih ekosustava i utjecaj klimatskih promjena,
 • biološki resursi mora i biotehnologija,
 • zaštita i održivo upravljanje morskim ekosustavima te
 • znanost, istraživanja mora i ronjenje,

a imate završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, onda je Znanost o moru studij za vas! Više podataka o uvjetima i procesu upisa, upisnik kvotama i rokovima možete naći ovdje.

Što po završetku studija?

Ukoliko nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja ne znate što točno želite biti kad „postanete veliki“  - ne brinite, niste jedini. Često upravo tijekom studija shvatimo što želimo ili, još bitnije, što ne želimo u životu. I zato mali savjet: studirajte ono što volite! To je način da uživate u vremenu provedenom na studiju te da budete zadovoljni i dobri u tome što studirate. Tržište rada mijenja se brže nego ikad prije, pa  današnja „sigurna zanimanja“ ne moraju biti „sigurna zanimanja“ i kroz nekoliko godina kad završite Vaše visokoškolsko obrazovanje. No, ako ste dobri u tome što studirate, a bit ćete dobri ako volite to što studirate, velika je šansa da ćete uspješno nastaviti svoju profesionalnu karijeru, bez obzira koji put izabrali po završenom preddiplomskom studiju. Uz stručna znanja studij Znanost o moru naučit će Vas kako promišljati i rješavati praktične probleme te kako se nositi s novim situacijama i izazovima, a upravo su to ključni elementi uspjeha na brzo mijenjajućem tržištu rada.

Po završenom studiju stječete diplomu prvostupnika znanosti o moru, što Vam omogućuje nastavak studija na nekom od diplomskih/magistarskih sveučilišnih programa. Viši stupanj naobrazbe može otvoriti nove mogućnosti nastavka profesionalne karijere, ili nastavak studija na doktorskoj razini, pa većina naših studenata upisuje diplomski studij u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Diploma prvostupnika znanosti o moru otvara i mogućnost zapošljavanja na tehničkim i organizacijskim poslovima vezanim uz istraživanja, monitoring i održivo gospodarenje morskim ekosustavima i okolišem, u gospodarskim, javnim i regulatornim tijelima. Sve je veći broj (samo)zapošljavanja omogućen kroz EU projekte u nevladinim organizacijama, danas ključnim u provedbi europskih politika očuvanje okoliša i bioraznolikosti.

Integralna politika očuvanja obalnih i morskih područja EU te plavi plan razvoja EU okosnice su strategije održivog razvoja Europske unije, u čijem su središtu europska mora, uključujući Jadran. Nedostatak stručnjaka iz područja interdisciplinarne zaštite i upravljanja morskim ekosustavima prepoznat je kao jedan od glavnih izazova u provedbi zacrtanih politika EU. Stoga je studij Znanost o moru pravi odabir – pridružite nam se u istraživanjima i zaštiti morskih ekosustava!

 

 

Odaberi Znanost o moru: postani-student.hr