Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta

„U moru promjena“ je vodič izrađen u svrhu prepoznavanja termofilnih vrsta riba i upoznavanja s njihovim biološkim značajkama. Predstavljeno je ukupno 21 novopridošlih vrsta riba i tri vrste raka, od kojih plavi rak ima iznimni gospodarski potencijal i sve je češći u Jadranu.

Koncem 20. stoljeća, kada je prvi put detektirano povećanje temperature mora u odnosu na prethodna razdoblja, ribari akvatorija Istre u svojim su lovinama počeli primjećivati neke vrste riba koje su do tada bile potpuno nepoznate (gof, škaram, neke vrste lica i dr.). Neke od njih su izrazito grabežljive (npr. strijelka skakuša, gof), stoga njihova uspješna kolonizacija novih područja može uzrokovati direktnu prijetnju uobičajenim, lokalnim vrstama te utjecati na ribolov u vidu nestabilnosti ukupne vrijednosti lovina i smanjenja njegove kvalitete. Glavnina termofilnih vrsta riba u sjevernom Jadranu su autohtone jadranske vrste, koje su do sada uglavnom bile prisutne na jugu gdje su prosječne godišnje temperature mora više. Danas su one postale uobičajene lovine u toplijem dijelu godine u Istri premda je primijećeno da se ondje zadržavaju tijekom jeseni te čak i početkom zime, prije njihove migracije prema jugu.


In the sea of changes - Guide for recognition of newly arrived fish and crustaceans in the Adriatic

U sklopu projekta koji je financirala Zaklada Adris "Jesu li svi gosti dobrodošli? Proučavanje novopridošlih riba u sjevernom Jadranu", ovaj je vodič preveden na engleski jezik te je dostupan za preuzimanje za sve zainteresirane korisnike.


Datoteke za preuzimanje